URMEAZA SA NASTI
PRIN CEZARIANA?
pointer
pointer CUM SE FORMEAZA ADERENTELE?

Nu intotdeauna nasterea se poate face pe cale naturala. Uneori, este necesara extragerea fatului printr-o interventie chirurgicala, operatie care poarta numele de cezariana. Aceasta se realizeaza sub anestezie generala sau regionala (epidurala, spinala) si presupune sectionarea peretelui abdominal (fie vertical, fie, mai frecvent, transversal), apoi a peretelui uterului. Dupa extragerea fatului si a placentei, se sutureaza peretele uterului, apoi peretele abdominal.

Operatia cezariana este considerata relativ sigura, insa nu poate fi exclus riscul aparitiei complicatiilor, iar mama are nevoie de un timp mai lung pentru recuperare.

Aderentele constituie o complicatie a operatiei cezariene, pana la 65% dintre femei dezvoltand aderente dupa cezariana, procentul si severitatea lor crescand cu fiecare operatie. Ele apar in timpul vindecarii (din primele 3-5 zile de la operatie) și sunt benzi fibroase care leaga organe sau tesuturi care in mod normal sunt separate. Cele mai frecvente localizari sunt aderentele formate intre uter si peretele abdominal sau intre uter si vezica urinara. Este imposibil de prezis inainte de operatie daca o femeie va dezvolta sau nu aderente.

Consecintele aderentelor sunt importante si se pot manifesta imediat sau chiar dupa mai multi ani de la operatie:
- infertilitate
- dureri cronice abdomino-pelvine
- tulburari intestinale (constipatie sau, in cazuri grave, ocluzie intestinala)
- cresterea riscului la operatiile ulterioare.

Incizia abdomenului (laparotomie)
Incizia abdomenului (laparotomie)

Incizia uterului (histerotomie)
Incizia uterului (histerotomie)

Inlaturarea aderentelor se poate face doar printr-o noua operatie, numita adezioliza, insa riscul de recidiva este foarte mare: in medie, aderentele se refac in 85% din cazuri, intr-o forma adesea mai severa, mai extinsa si mai greu de inlaturat.

Datorita riscului crescut de refacere, este mai eficient sa previi formarea aderentelor inca de la prima operatie!

In prezent, nu exista o metoda ideala care sa impiedice formarea aderentelor. Este dovedit insa ca utilizarea anumitor tehnici chirurgicale, asociata cu aplicarea unei bariere care reduce contactul dintre tesuturi (asa cum este HYALOBARRIER® GEL) previne in mod eficient formarea aderentelor si reduce severitatea lor.

HYALOBARRIER® GEL este gel steril de acid hialuronic 100% auto cross-linkat si se aplica la sfarsitul interventiei chirurgicale. El adera la locul aplicarii si persista timp de 7 zile, creand o bariera eficienta care previne dezvoltarea aderentelor. Fiind obtinut prin condensarea acidului hialuronic, un component natural al organismului, HYALOBARRIER® GEL este biocompatibil.

o femeie gravida


Lyell DJ. Am J Obstet Gynecol 2011 Dec;205(6 Suppl):S11-18. Wallwiener M et al. Gynecol Surg 2012;9:465-466. HYALOBARRIER® GEL și GEL ENDO – Prospectul produsului, 2014