Laparoscopia este o metoda chirurgicala prin care se realizeaza o operatie sau se examineaza organele din cavitatea abdominala sau pelvina. Metoda implica anestezie si mai multe incizii de 1,5-2 cm la nivelul abdomenului prin care se introduc laparoscopul si diferite instrumente necesare. Pentru a creste vizibilitatea in interiorul cavitatii abdominale sau pelvine, se foloseste o sursa de lumina si se insufla un amestec de gaze care contine bioxid de carbon. Pentru vizualizarea organelor se introduce o camera video, iar imaginile sunt urmarite pe un monitor.
In general, interventiile laparoscopice sunt insotite de un traumatism mai mic al tesuturilor comparativ cu interventiile deschise (numite laparotomii). Recuperarea este mai rapida, riscul de infectie este mai mic si pot fi evitate cicatricile de mai mari dimensiuni. Riscul complicatiilor nu poate fi insa exclus nici in cazul acestei metode.
Aderentele constituie o complicatie frecventa a interventiilor chirugicale abdomino-pelvine, chiar si in cazul laparoscopiei. Aderentele se formeaza in timpul vindecarii (din primele 3-5 zile de la operatie) și sunt benzi fibroase care leaga organe sau tesuturi care in mod normal sunt separate. Este imposibil de prezis daca o femeie va dezvolta sau nu aderente. Pe de alta parte, este recunoscut ca anumite operatii au un risc de formare a aderentelor foarte mare:
- operatia de fibrom - intre 29 si 64% din femeile care s-au operat de fibrom dezvolta aderente.
- endometrioza
- operatiile ovariene (chisturi)
- interventii la nivelul trompelor uterine
Consecintele aderentelor sunt importante si se pot manifesta imediat sau dupa mai multi ani de la operatie:
- infertilitate
- dureri cronice abdomino-pelvine
- tulburari intestinale (constipatie sau, in cazuri grave, ocluzie intestinala)
- cresterea riscului la operatiile ulterioare.
Inlaturarea aderentelor se poate face doar printr-o noua operatie, numita adezioliza, insa riscul de recidiva este foarte mare: in medie, aderentele se refac in 85% din cazuri, intr-o forma adesea mai severa, mai extinsa si mai greu de inlaturat.
Datorita riscului crescut de refacere, este mai eficient sa previi formarea aderentelor inca de la prima operatie!
In prezent, nu exista o metoda ideala care sa impiedice formarea aderentelor. Este dovedit insa ca utilizarea anumitor tehnici chirurgicale, asociata cu aplicarea unei bariere care reduce contactul dintre tesuturi (asa cum este HYALOBARRIER®) previne in mod eficient formarea aderentelor si reduce severitatea lor.
HYALOBARRIER® GEL ENDO este gel steril de acid hialuronic 100% auto cross-linkat, care se aplica la sfarsitul interventiei chirurgicale. El adera la locul aplicarii si persista timp de 7 zile, creand o bariera eficienta care previne dezvoltarea aderentelor. Fiind obtinut prin condensarea acidului hialuronic, un component natural al organismului, HYALOBARRIER® este biocompatibil.
HYALOBARRIER® GEL ENDO este special conceput pentru interventiile endoscopice (laparoscopii sau histeroscopii) si a dovedit in studii clinice o reducere importanta a dezvoltarii si a severitatii aderentelor, in diferite tipuri de interventii endoscopice ginecologice.
Malartic C et al. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2007;36(6):567-76. Wallwiener M et al. Gynecol Surg 2012;9:465-466. HYALOBARRIER® GEL și GEL ENDO – Prospectul produsului, 2014.